Szaftos és ízletes, cukkinis köleskása friss bazsalikomos öntettel** (kb. 30 perc)
Hozzávalók (2 adag)
- egy bögre ( kb. 2- 2,5 dl) hántolt köles
- 1 nagy vagy 2 kisebb lilahagyma ( de persze a vörös is megteszi)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 közepes cukkini
- 1 közepes sárgarépa
- 10 szem koktélparadicsom
- 10 szem olívabogyó (mindegy, hogy zöld vagy fekete, én a fokhagymával töltöttet szeretem legjobban)
- 1,5 ek. kókuszzsír
- só
Fűszerek: *
• Készíts keveréket egy-egy fél kávéskanálnyi őrölt fekete- vagy színesborsból, őrölt köményből, fűszerpaprikából, bolondítsd meg egy-egy csipet gyömbérrel, curryvel, majorannával, őrölt mustármaggal, melyekhez adhatsz kakukkfüvet vagy borsikafüvet is. Körülbelül a keverék harmadára, felére lesz szükséged ehhez az ételhez, a többit tedd el, jól fog még jönni.
• Ha ez macerás, akkor lehet kapni adalékanyag- és cukormentes curryt és sertéshús fűszerkeveréket is. Ezekből körülbelül 1 – 1 kiskanál fog kelleni, de ha ízlik, borítsd meg vele nyugodtan az ételt, én is úgy szoktam.
Tisztítsd meg a zöldségeket. Pucold meg a fokhagymát, a hagymát vágd finomra, vágd negyedekre hosszában a cukkinit majd karikázd fel. Tisztítsd meg a répát és karikázd fel, majd mosd meg a paradicsomot és vágd félbe őket. Ez úgy a leggyorsabb, ha kistányérra teszed, leszorítod egy másikkal és a kettő között végigvágsz mindent egy éles késsel.
Elkészítés:
Olvaszd fel a kókuszzsírt egy wokban vagy nagy serpenyőben Add hozzá a felforrósodott kókuszzsírhoz a finomra vágott hagymát, és párold üvegesre.
Ha ez kész, sózd meg, szórj rá a fűszerekből és tedd bele először a répát, és kb. 5 perc múlva a cukkinit és az összezúzott vagy lereszelt fokhagymát is. Így nem fognak szétfőni a zöldségek.
Add hozzá a megmosott kölest, sózd és fűszerezd meg, majd öntsd fel fél liter vízzel és tedd rá az edény fedelét. Forrástól számítva kb. 15 percig kell főzni, gyakran megkavargatva, nehogy leragadjon vagy odaégjen az alja.
Ha elkészült, még a forró ételbe keverd bele a félbevágott koktélparadicsomot és olívabogyót és már tálalhatod is.
Friss bazsalikomos öntet* ( kb. 3 perc)
1.Vásárolj friss bazsalikomot.
2. Törj össze a mozsárban szárazon kb. 8 szem feketeborsot és egy negyed kiskanál parajdi – vagy himalájai sót.
3. Csippents le 6-8 levelet a bazsalikomról, adj hozzá 2 ek olíva olajat és dörzsöld össze a mozsárban a hozzávalókat.
4. Csorgass belőle a cukkinis köleskására ízlésed szerint, esetleg csavarj fá egy kis friss citromlevet. Fantasztikusan finom!
A mozsár a legjobb – jobban kijönnek az ízek - de óvatosan össze is turmixolhatod, csak akkor dupla mennyiségű olajat és bazsalikomot, meg őrölt borsot használj és eleve add hozzá egy citrom levét.
Köles:
Imádom a kölest. A köles lúgosító, gluténmentes, tápanyagokban dús ún. álgabona. Kellemes, csaknem semleges ízű, így remekül helyettesíti a búzalisztet. Laktató, antioxidáns hatással bíró gazdag vas, magnézium, mangán, cink és foszfor-forrás, ezenkívül többféle B-vitamint is tartalmaz.
Csodálatos, nagyon jó minőségű fehérje forrás, segíti az emésztést, mivel kiváló segítséget nyújt a megfelelő bélflóra kialakításához.
A hántolt kölest legbiztosabban a bioboltokban találhatod meg,Létezik főzőtasakos kiszerelése is, de néha összefuthatsz vele a normál élelmiszerboltban is, zacskós kiszerelésben.
Elkészítési kisokos: Bármilyen formában jutsz is hozzá, tudnod kell néhány dolgot az elkészítéséről. Mielőtt megfőznéd, tedd egy nagy szűrőbe és folyó víz alatt mosd át alaposan. Ez vonatkozik a zacskós verzióra is, ugyanis a magocskák felszíne tartalmaz némi keseranyagot, ezt kell leöblíteni. Kétszeres mennyiségű vízben kell megfőzni, melyhez adtál kis kókuszzsírt vagy olíva olajat, valamint egy csipet szót és fűszereket – például szárított zöldséget - is.