Rántott erdei géva gomba fűszeresen**** (előkészítés: kb. 1 óra 15 perc, elkészítés: 20 perc)
Hozzávalók (2 adag)
- kb. 20 dkg sárga gévagomba
- kb. 2 dl kecske-, kókusz vagy kölestej
- 3 gerezd fokhagyma
- 10 dkg kölesliszt
- 2 ek. kölespehely (elhagyható)
- 2 púpozott ek. tápióka keményítő
- 3 púpozott ek. kókuszzsír a sütéshez
- sertéshús fűszerkeverék
- parajdi só
Előkészítés:
1. A sárga gévagomba fodrosan egymás felett elhelyezkedve, szinte összeforrva nő, olyan, akár egy kis aranypagoda. Bontsd szét az összenőtt fodrait és mosd meg alaposan. Leitathatod róla a vizet, de magától is gyorsan szárad.
2. Ha szétszedted a fodrait, fektesd egy vágódeszkára és egy hosszú, éles késsel vízszintesen vágd ketté. Ahol nagyon vastagnak tűnik, ott nyugodtan vághatod háromba is. Kb. 0,5-1 cm-es darabokat fogsz kapni.
3. A kecsketejet vagy növényi tejet öntsd egy széles, lapos edénybe, bármilyen műanyag bodoz vagy mélytányér megteszi. Adj hozzá sót, zúzott fokhagymát és fűszereket, kb. 1 teáskanálnyit. A leginkább passzoló sertéshúshoz is illő fűszerkeverék összetevőit, arányait és elkészítését tegnap leírtam, de megtalálod a fűszerek között is.
4. Tedd a gombát a fűszeres tejbe, kicsit nyomkodd meg - vigyázva, hogy ne törjön a gomba – és tedd a hűtőbe fél - egy órácskára.
Elkészítés:
1. Miközben a gomba ázik és pácolódik, vedd elő a kedvenc, panírozásra használt edényedet – vagy egy nagyobb mélytányért – és szórd bele a köles lisztet, a tápióka-keményítőt, ehhez is adj kevés sót, és egy kávéskanálnyit a fűszerkeverékből, majd keverd össze. Ha adsz hozzá köles pelyhet, úgy aztán extra ropogós lesz, de anélkül is el fogod érni a kívánt hatást.
2. Egy nagy serpenyőben vagy wokban melegítsd fel a 3 evőkanál kókuszzsírt. Figyelj, hogy ne legyen túlságosan forró, vagyis nem kell szinte megégetni, de minél melegebb, annál kevésbé szívja magába a panírozott gomba a zsiradékot. Illetve arra is figyelni kell, hogy a köles liszt zsírba kerülő, leváló szemcséi ne égjenek meg nagyon, mert úgy nehezebb dolgozni.
3. Ha eleget ázott már a gomba (minél tovább hagyod a fűszeres tejben, annál zamatosabb, nedvdúsabb lesz, és annál inkább hasonlít a csirkemellre), öntsd le róla a tejet és úgy ahogy van forgasd bele a lisztkeverékbe és tedd a forró kókuszolajba.
4. Süsd mind a két oldalát kb. 4 percig, illetve addig, amíg nem látod, hogy jellegzetesen szép, aranybarna árnyalatú lesz a panír. Ekkor emeld ki, csöpögtesd le róla a felesleges olajat és ted egy tányérra, hogy nyugodtan hűlhessen. Ha egymásra halmozod a szeleteket, úgy veszíthetnek kicsit a ropogósságukból.