Élvezd a diétát!

Lili Konyhája

Lili Konyhája

Rántott erdei géva gomba fűszeresen

2015. június 03. - Lilóka

Rántott erdei géva gomba fűszeresen**** (előkészítés: kb. 1 óra 15 perc, elkészítés: 20 perc)

Hozzávalók (2 adag)

  • kb. 20 dkg sárga gévagomba
  • kb. 2 dl kecske-, kókusz vagy kölestej
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg kölesliszt
  • 2 ek. kölespehely (elhagyható)
  • 2 púpozott ek. tápióka keményítő
  • 3 púpozott ek. kókuszzsír a sütéshez
  • sertéshús fűszerkeverék
  • parajdi só

 

Előkészítés:

 1. A sárga gévagomba fodrosan egymás felett elhelyezkedve, szinte összeforrva nő, olyan, akár egy kis aranypagoda. Bontsd szét az összenőtt fodrait és mosd meg alaposan. Leitathatod róla a vizet, de magától is gyorsan szárad.

2. Ha szétszedted a fodrait, fektesd egy vágódeszkára és egy hosszú, éles késsel vízszintesen vágd ketté. Ahol nagyon vastagnak tűnik, ott nyugodtan vághatod háromba is. Kb. 0,5-1 cm-es darabokat fogsz kapni.

3. A kecsketejet vagy növényi tejet öntsd egy széles, lapos edénybe, bármilyen műanyag bodoz vagy mélytányér megteszi. Adj hozzá sót, zúzott fokhagymát és fűszereket, kb. 1 teáskanálnyit. A leginkább passzoló sertéshúshoz is illő fűszerkeverék összetevőit, arányait és elkészítését tegnap leírtam, de megtalálod a fűszerek között is.

4. Tedd a gombát a fűszeres tejbe, kicsit nyomkodd meg  - vigyázva, hogy ne törjön a gomba – és tedd a hűtőbe fél - egy órácskára.

Elkészítés:

1. Miközben a gomba ázik és pácolódik, vedd elő a kedvenc, panírozásra használt edényedet – vagy egy nagyobb mélytányért – és szórd bele a köles lisztet,  a tápióka-keményítőt, ehhez is adj kevés sót, és egy kávéskanálnyit a fűszerkeverékből, majd keverd össze. Ha adsz hozzá köles pelyhet, úgy aztán extra ropogós lesz, de anélkül is el fogod érni a kívánt hatást.

 2. Egy nagy serpenyőben vagy wokban melegítsd fel a 3 evőkanál kókuszzsírt. Figyelj, hogy ne legyen túlságosan forró, vagyis nem kell szinte megégetni, de  minél melegebb, annál kevésbé szívja magába a panírozott gomba a zsiradékot. Illetve arra is figyelni kell, hogy a köles liszt zsírba kerülő, leváló szemcséi ne égjenek meg nagyon, mert úgy nehezebb dolgozni.

3. Ha eleget ázott már a gomba (minél tovább hagyod a fűszeres tejben, annál zamatosabb, nedvdúsabb lesz, és annál inkább hasonlít a csirkemellre), öntsd le róla a tejet és úgy ahogy van forgasd bele a lisztkeverékbe és tedd a forró kókuszolajba.

 4. Süsd mind a két oldalát kb. 4 percig, illetve addig, amíg nem látod, hogy jellegzetesen szép, aranybarna árnyalatú lesz a panír. Ekkor emeld ki, csöpögtesd le róla a felesleges olajat és ted egy tányérra, hogy nyugodtan hűlhessen. Ha egymásra halmozod a szeleteket, úgy veszíthetnek kicsit a ropogósságukból.

A bejegyzés trackback címe:

https://lilikonyha.blog.hu/api/trackback/id/tr127514928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása