Epres rebarbara krémleves ** (hűtéssel együtt kb. 30 perc)
Hozzávalók ( 2 adag)
- 3-4 szál rebarbara
- 200 250 g földieper (a több epertől csak finomabb lesz)
- 3 ek. méz
- 2 csapott ek. xilit/ eritritol
- 1 dl kókuszkrém
- csipetnyi őrölt vanília
Tipp: Az eper felét lecserélheted 2 nagyobbacska őszibarackra is és megbolondíthatod egy csipet fahéjjal vagy egy csepp rózsavízzel esetleg egy pici őrölt kardamommal is.
Elkészítés:
Egyszerű lesz a dolgod.
1. Darabold fel az előzőleg megtisztított rebarbarát 3-4 cm-es darabokra és tedd fel főni annyi vízzel egy minimum 1 l-es edényben annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Hagyd felforrni, majd vedd kisebbre a lángot, tegyél rá fedőt és főzd puhára.
2. Ha megpuhult (villával meg tudod néni, de látod is majd, mert a rostjai kicsit szétesnek), zárd el a lángot, add hozzá az édesítőt (a mézet csak a végén!), keverd el, és hagyd kihűlni.
3. Közben mosd meg a gyümölcsöket, tisztítsd meg és darabold fel őket.
4. Ha a rebarbara már legfeljebb csak langyos, add hozzá a gyümölcsöket, a vaníliát és a kókuszkrémet és mézet, majd turmixold le az egészet. Habos, krémes finomságot kapsz!
Azért nyersen adjuk hozzá a gyümölcsöket illetve azért nem főzzük a mézet, mert úgy nem sérülnek a benne lévő vitaminok.
Ha vigyáznod kell a cukorral, akkor az egészet készítheted édesítővel.
Rebarbara
A rebarbarának csakis a levélnyelét szabad fogyasztani. Ezt most szinte mindenütt lehet kapni, a piacokon és néhány boltban is. Akkor friss, ha kemény, és körmünkkel megnyomva finoman kicsordul az üde növény leve.
Rostokban igen gazdag, meglehetősen savanykás, vaníliára emlékeztető aromájú növény, mely gazdag vasban, kalciumban és magnéziumban továbbá A-, B- és C-vitamint is tartalmaz.
Feldolgozás előtt kb. 5 napot fog kibírni a hűtőben, viszont, ha megtisztítottad, nyugodtan bepakolhatod a fagyasztóba, mert jól bírja a „jegelést”.
Sokan talán éppen a megtisztítástól óvakodnak, pedig pikk-pakk megvan. Vágd le a végeit, aztán óvatosan húzd le késsel a növény szálkás, külső rétegét.