Egyszerű bodzalimonádé*** (elkészítés kb. 5 perc, pihentetés kb. 2-3 óra)
Hozzávalók (6 adag)
- 5 teljes ernyőzetű bodzavirág
- 1 citrom frissen facsart leve
- fél lime felkarikázva
- 3 ek. méz
- 3 ek. 4x-es édesítő erejű eritritol vagy 4-5 ek. normál eritritol/ xilit + méz mennyiségének arányos emelése
- 1,5 l tisztított víz vagy ásványvíz
Elkészítés:
Óvatosan most meg a virágokat úgy, hogy egy edénybe vizet engedsz és többször bemártod, majd kiemelve kicsit lerázogatod róluk a vizet.
Vegyél elő egy minimum 2 l űrtartalmű edényt vagy kancsót, keverd benne össze az édesítőket a citromlével, helyezd bele a virágokat majd töltsd rá a vizet és lime karikákat.
Adhatsz hozzá félbevágott idénygyümölcsöket is, azoknak is érződni fog az ízük.
Tedd be a hűtőbe, és ha lehet pihentesd 2-3 órán át fogyasztás előtt, hogy összeérjenek az ízei.
Üdítő, zamatos italt fogsz kapni. Kis szűrűn keresztül töltsd ki, de az sem baj, ha a virágok belekerülnek a poharakba, mert még látványnak is szép, ráadásul gyógyhatású.
Bodza:
A bodzavirág a népi gyógyászat - na és a varázslatok – egyik leginkább megbecsült, sokszínű gyógynövénye. Mindenki hallott már róla, sokan szeretik különleges zamatát és illatát. Szárított formában egész évben elérhető a különféle gyógyteákban, mivel izzasztó, köhögés- és lázcsillapító valamint köptető hatású, de enyhe víz- és hashajtó hatása is ismert, továbbá csökkentheti a vérnyomást és erősíti az érfalat. Most még lehet szedni az erdőkben, mezőkön – ezt ugyan kissé körülményes megoldani a városokban, de aki teheti, az ne gondolkozzon sokat, mert elképesztően finom!